Sosiaalinen media on tukeva ja suositeltava jalusta lähteä panostamaan markkinointiin.
Sosiaalinen media on tukeva ja suositeltava jalusta lähteä panostamaan yrityksen markkinointiin. Jotta saadaan tavoitettua asiakkaita ja ohjattua näkyvyys heitä kohti, ovat aktiivisuus ja oikeanlainen pelisilmä ratkaisun ytimessä.
Lähes jokaisella yrityksellä on luotuna tili jollekin sosiaalisen median kanavalla, ellei ole, tilin perustamista kannattaisi ehkä pohtia. Miksi?
Yksinkertaisesti, ihmisten keksimä teknologia on kehittynyt siihen vaiheeseen, että kaikki mitä me tarvitsemme, on saatavilla netistä, sosiaalisesta mediasta tai vähintäänkin löydämme netistä tarvitsemaamme infoa. Hyvin nopealla temmolla nettimarkkinat ovat nousseet suureen suosioon jo elintarvikekaupoista alkaen. Saamme lähes kaiken tarvitsemamme parilla klikkauksella ja homma hoidossa.
Me ihmiset vietämme yhä enemmän aikaa klikkaillen eri sivustoja sekä yhä useampi meistä käyttää sosiaalisen median kanavia.
Sosiaalisessa mediassa käytetyimpiä kanavia mainontaan ovat Facebook ja Instagram. Usea sosiaalisen median käyttäjä on törmännyt jonkin yrityksen postaukseen, joka ei poikkea tavanomaisista postauksista muutoin, kuin postauksen yläkulmassa lukee “Sponsoroitu”. Tällöin on kyseessä maksullinen mainonta.
Niin sanotusti tavallisilta postauksilta vaikuttavat mainokset menestyvät paremmin juurikin siitä syystä, ettei heti huomata kyseessä olevan mainos.
Facebook ja Instagram toimivat samalla alustalla Facebookin omistaessa Instagramin käyttöoikeudet. Tämä käytännössä näkyy siten, että kaksi eri kanavaa voivat jakaa sisältöä samanaikaisesti ja mainontaa voidaan toteuttaa yhdestä paikkaa.
Business Facebook on sivusto yrittäjille ja mm. mainostoimistoille, jonka kautta voidaan hallita Facebook- ja Instagram mainoksia.
Sivustolla voidaan jakaa eri tilien käyttöoikeuksia muiden tahojen kesken, esimerkiksi yrittäjä ja mainostoimisto voivat jakaa oikeudet keskenään, jolloin yritys voi kokonaisuudessaan ulkoistaa Facebookin käytön mm. mainostoimistolle.
Mainoksen tekeminen tapahtuu Business Facebookin Mainosten hallinta-osion kautta niin ikään kolmella vaiheella (kampanja, mainosjoukko, mainos), joiden tarkoituksena on luoda mainos haluttuun muotoon.
Mainokselle valitaan kampanja eli kuinka ihmisten toivotaan käyttäytyvän nähdessään mainoksen, esimerkiksi ohjataan ihmiset mainoksen kautta kotisivuille. Kampanjatavoitteen mukaan määräytyy myös mainoslaskutus.
Kampanjalle määritellään budjetti, joka on joko päivittäinen budjetti tai kokonaisbudjetti eli mainokselle luodaan mainosjoukko tietylle ajanjaksolle.
Mainokselle luodaan mainosjoukko, jolloin määritellään kohderyhmä sekä mainoksen näyttöaika sekä ajastettu näyttäminen. Mainos voidaan optimoida haluttuihin syötteisiin tai vaihtoehtoisesti Facebook voi määritellä optimoinnin.
Mainos eli mainoksen luominen visuaalisesti ja tekstein. Mainoksia voidaan jakaa useampiin syötteisiin ja syötteillä on eri vaatimukset kuvakokoihin. Facebook muokkaa kuvat syötteisiin sopiviksi, jolloin kuva ei aina säily alkuperäisessä muodossa. Siksi eri syötteisiin on hyvä tehdä kuvakoon mukaiset mainoskuvat.
Mainokselle luodaan ensisijainen teksti, otsikko ja kuvaus, joita voi luoda useampia, jolloin Facebook käyttää toimivampaa tekstivalintaa.
Kampanjasta riippuen, mainokselle luodaan toimintokutsu, esimerkiksi Lähetä viesti, Lue lisää, Varaa nyt.
Toimintokutsua klikkaamalla potentiaalinen asiakas ohjataan haluttuun kohteeseen, esimerkiksi Messengeriin, Facebook-sivuille, kotisivuille, tapahtumasivulle.
Facebook-pikseli on Facebookin kehittämä seurantatyökalu, jonka avulla voi helposti määrittää esimerkiksi mainosten kautta tulleet klikkaukset nettisivuille. Tämä toki onnistuu muualtakin, mutta Facebook-pikselistä yleensä annetaan data Facebookille, jonka myötä Facebook pystyy optimoimaan mainokset paremmin henkilöille, jotka tuottavat lisäarvoa yrityksellesi.
Kun mainos on luotu ja julkaistu, mainos läpikäy Facebookin tarkistusseulan, jonka jälkeen Facebook alkaa näyttää mainosta Facebookissa sekä Instagramissa. Tuloksia voi seurata Mainosten hallinta-sivulla sekä mainosta voidaan muokata tai mainoksen näyttäminen voidaan keskeyttää.
Mainosten hallinta-sivustolla voi seurata mm. mainoksen tavoitteen toteutumista, kattavuutta, näyttökertoja, näyttötiheyttä sekä tavoitekohtaista budjettia että mainokseen kulunutta kokonaisbudjettia.
Jokainen mainos on erilainen ja jokaiselle mainokselle voidaan kokeilla erilaisia keinoja ja toimintatapoja.
Kuitenkin yleisesti voidaan sanoa, ettei suoranaista tyrkyttämistä kannata hyödyntää, eikä varsinaisesti hehkuttaa, kuinka erinomainen ja upea tuote/palvelu meillä on myynnissä. Pikemminkin, kuinka asiakkaani voisi hyötyä tarjoamastani palvelusta? Kuinka saan välitettyä tätä viestiä ilman tyrkyttämistä?
Ystävällinen ja aito lähestymistapa on valttina mainosta kehitellessä, sillä aitous ja avoimuus välittyy potentiaaliselle asiakkaalle tuoden positiivisen vaikutelman yrittäjästä, yrityksestä ja palveluista.
Esimerkki:
Markkinoiden parhaat juoksukengät 120 €, osta nyt verkkokaupastamme!
Tai
Juokseminen hapottaa ja jalkoja särkee, konstit on käytetty eikä mikään tunnu auttavan. Oletko kokeillut toisenlaisia juoksujalkineita? Voisiko syy piileä siinä, etteivät jalkineesi ole hyvät sinun jaloillesi.
Tutustu jalkineisiin paremmin ja löydä itsellesi ne oikeat!
Kontrasti esimerkkien välillä on suuri, lähestymistavat poikkeavat suuresti toisistaan ja luovat erilaiset fiilikset.
Kuitenkin molemmissa on kyse tuotteen markkinoinnista, molemmissa päämääränä on saada asiakas ostamaan tuote.
Mainosteksteihin ei kannata panostaa ahdistumiseen saakka, kun mikään ei tunnu olevan tarpeeksi luokseenvetävää ja samalla markkinoivaa. Mainostekstien tekemisessäkin kehittyy! Kokeilemalla selviää, mikä on itselle mukava tapa luoda tekstiä ja millainen teksti vetoaa potentiaalisiin asiakkaisiin.
Mainostekstin tarkoitus on tuoda selkeä kuvaus mitä markkinoidaan, kuka markkinoi ja kenelle markkinoi. Jotta some skrollaus pysähtyy mainoksen kohdalle, kannattaa pohtia, millainen visuaalinen kuvakulma herättää potentiaalisen asiakkaan mielenkiinnon? Tai voisiko paremmin toimia esimerkiksi video? Entä voisiko ääntä hyödyntää, esimerkiksi musiikin kautta?
Ensivaikutelmalla on suuri merkitys, vaikka mainoksen katsoja ei kuuluisi lainkaan mainostettavan palvelun kohderyhmään.
Mikäli ensivaikutelma tekee suuren vaikutuksen kohderyhmän ulkopuoliseen henkilöön, voi mahdollisesti tämä henkilö kiinnostua yrityksestä ja palvelusta juurikin mainoksen herättämän mielenkiinnon vuoksi.
Markkinoivalla yrityksellä on kaikki kortit käsissä päästä vaikuttamaan, kuinka mainos menestyy sosiaalisessa mediassa. Kun huomataan, ettei jokin menetelmä toimi, se muutetaan.
Sillä aikaa, kun mainokset etsivät asiakkaita, kehitetään jatkuvasti parempaa ja toimivampaa markkinointia sosiaaliseen mediaan. Eteen avautuu uusia ulottuvuuksia ja maksullisten sosiaalisen median mainosten tekemiseen kehittyy pelisilmää ja voidaan tulkita ammattimaisesti mainosten käyttäytymistä.
On kuitenkin muistettava, se mikä toimii toisella, ei välttämättä sovi toiselle lainkaan. Sama pätee mainoksissa, jokainen mainos suunnitellaan ja toteutetaan tapauskohtaisesti.
Mainostaminen sosiaalisessa mediassa vie resursseja ja vaatii jatkuvaa kehitystä. Siksi yhä useampi yritys suosii mainonnan ulkoistamista, joka on tulospohjaisesti kannattavaa.
Y: 2964969-8
Osoite
Oinoontie 14,
09220 Sammatti
Tämä verkkosivu käyttää evästeitä. Lue lisää.